Muskelbristning

Som verksam naprapat stöter jag ofta på patienter som har drabbats av muskelbristningar. En muskelskada inträffar när fibrerna i en muskel eller sena sträcks ut eller går sönder, vanligtvis till följd av en plötslig, hastig och/eller kraftig rörelse. Detta kan hända under fysisk aktivitet, idrottsutövande eller under vardagssysslor.

När en patient kommer till mig med en muskelbristning är mitt främsta mål att erbjuda effektiv behandling för att främja läkning och återställa optimal funktion. Här är några av de metoder jag använder mig av från akuta skedet till den rehabiliterande fasen:

Kompression

Genom att använda kompressionsbandage minskar vi svullnaden och ger stöd åt den skadade muskeln. Är det i direkt anslutning till att en skada skett, kan vi med fördel applicera lite mer tryck i ungefär 20-30 minuter med benet i högt läge. En god idé är att applicera is i detta skedet också. Därefter är det viktigt att vi lindar  kompressionen  lagom hårt och inte överdrivet tight för att undvika att det påverkar cirkulationen för mycket. Tänk på att aldrig sova med kompressionslindan på.

Kyla 

Att applicera is på det drabbade området hjälper till att minska smärta, inflammation och svullnad. Jag rekommenderar patienter att applicera ispåsar inslagna i en handduk 15-20 minuter åt gången, flera gånger om dagen, särskilt under de första 48 till 72 timmarna efter skadan. 

Högläge

Att höja den skadade extremiteten eller området över hjärtnivå hjälper till att minska svullnad genom att underlätta vätskedränering särskilt under perioder av vila.

Vila 

Att vila den skadade muskeln i början är avgörande för att ge kroppens egen läkningsprocess en chans. Jag råder patienter att undvika aktiviteter som förvärrar smärtan och att skydda det skadade området från ytterligare belastning eller trauma. Det kan innebära att man till en början avstår från sin idrott

Rehabiliteringsövningar

När den initiala akuta fasen har passerat utformar jag ett individuellt rehabiliteringsprogram för att främja läkning, återställa rörelseomfång och stärka den skadade muskeln. Detta inkluderar ofta försiktiga stretchingövningar, progressiv motståndsträning och manuell terapi som mjukdelsmobilisering/ledrörlighet.

Ledjusteringar 

Som naprapat undersöker jag också ryggradens och extremiteternas leder. Felställningar i dessa områden kan bidra till muskelobalans och hindra läkningsprocessen. Genom att utföra ledjusteringar strävar jag efter att återställa korrekt ledfunktion, minska spänningar i den skadade muskeln och främja övergripande återhämtning.

Stötvågsbehandling 

Stötvågor är ljudvågor med hög energi som appliceras på det skadade området.  ljudvågorna tränger djupt in i muskeln och stimulerar läkningsprocessen genom att öka blodflödet, främja nybildning av blodkärl och stimulera cellaktiviteten.

Genom att använda stötvågsbehandling kan man uppnå flera fördelar för muskelåterhämtningen. Det kan bidra till att minska smärta och inflammation i det skadade området, främja läkning av vävnad, lösa upp ärrvävnad och förbättra muskelns flexibilitet och rörlighet. Dessutom kan stötvågsbehandling hjälpa till att återställa normal muskelfunktion och förhindra eventuella komplikationer eller återfall.

Läs mer om stötvågsbehandlingar här.

Dry needling 

Dry needling kan vara till hjälp för att hjälpa en muskel att återhämta sig efter en muskelbristning. Det är en behandlingsmetod där tunna nålar placeras strategiskt i muskeln för att lindra smärta, minska spänningar och främja läkning.

Genom att använda dry needling kan man uppnå flera fördelar för muskelåterhämtningen. Nålarna stimulerar muskeln och dess nerver, vilket kan minska smärta och spänningar samt förbättra blodcirkulationen i det drabbade området. Dessutom kan dry needling hjälpa till att lösa upp muskelknutar och förbättra muskelns rörlighet och flexibilitet.

 Antalet sessioner som krävs varierar beroende på skadans omfattning och individens behov.

Dry needling kan vara en effektiv komponent i rehabiliteringsplanen för att främja läkning och återhämtning efter en muskelsträckning.

Läs mer om dry needling här.

Slutligen

Det är viktigt att notera att varje muskelskada är unik, och mina behandlingsplaner anpassas alltid efter individens tillstånd och behov. Som naprapat är min roll att erbjuda omfattande vård där jag tar itu med inte bara den akuta skadan utan också de underliggande faktorer som kan ha bidragit till skadan. Genom att kombinera olika behandlingsmetoder och främja aktivt deltagande från patienten strävar jag efter att påskynda läkningen, minimera risken för komplikationer och underlätta en fullständig återgång till normala aktiviteter

Kontakta mig för mer information eller boka direkt här!

Avbokning ska göras senast 24h innan din avtalade tid.

Vid avbokning senare än 24h debiteras fullt pris.

Avbokning sker genom att kontakta mig på antingen mail eller telefon.