Naprapti – Att leta efter orsaken till smärta!

Yrket har växt otroligt mycket de senaste åren. Ingen överraskning då vi har en gedigen utbildning bakom oss som förbereder oss mer än väl att ta hand om de många problem som kan uppstå från muskler, leder och skelett. 

För mig är det inget konstigt i att fler och fler företag, försäkringsbolag, elitidrottare och lag väljer att ha oss som sitt förstahandsval för behandlingar i såväl behandlande som förebyggande syfte. Vi får resultat, och resultatet tenderar att prata för sig självt.

Att vara naprapat är något jag är väldigt stolt över och att dagligen kunna hjälpa människor med de verktyg yrket gett mig under mina 10 verksamma år är ett stort privilegium. Oavsett om det är via träning, ledjusteringar, mobilisering, akupunktur, stretchning, muskelpressur, eller stötvåg är vägen dit alltid det mest spännande för mig. Att, via en bra grundläggande bakgrundshistoria och undersökning, kunna analysera mig fram till vad den bästa behandlingsmetoden för just den personen jag har framför mig är. Jag går fortlöpande vidareutbildningar för att hålla mig uppdaterad inom den senaste forskningen och för att vässa min kompetens inom yrket. 

Vi människor är komplexa varelser med både ett fysiologiskt och psykologiskt system som interagerar och påverkar varandra dagligen. Oavsett vad som är orsaken till din smärta, finns jag här för att hjälpa dig på vägen till en friskare kropp!

Välkommen till Supermauro Naprapati. Där helheten är i fokus. 

Manipulation – HVLA

HVLA, står för ”High velocity-low amplitude” (i folkmun ”knaka leder”), och är en manipulationsteknik inom naprapatin som syftar till att återskapa ledfunktion samt få omgivande vävnad, muskler, nerver och bindväv att slappna av och återgå till sin normala funktion. Behandlingsmetoden kan användas i rygg och extremitetsleder (axlar, höft, knä, fotled etc).

När vi naprapater utför tekniken använder vi oss av små rörelser i hög hastighet. Ljudet som uppstår tros vara en gasbubbla som bildas på grund av det höga trycket och brister när en led separeras snabbt. Vi får i samband med detta bland annat en frisättning av kroppens egna smärthämmare. Därigenom uppstår en lokal smärtlindring.

Nervmobilisering

 

Nervmobilisering är, som namnet antyder, en mobilisering av nervsystemets olika delar. Jag använder mig oftast av denna teknik i samband med att en irritation/skada återfinns på en nervrot t ex vid eller efter ett diskbråck. Syftet är att minska smärta och optimera nervsystemets funktion. I vissa fall får mina patienter nervmobiliseringtekniker som hemövning för att få avlastning av påverkade nerven samt öka blodcirkulationen och påskynda läkningsprocessen. 

Ledmobilisering

 

Använder jag i syfte att töja på muskler, ledband och annan vävnad som finns nära leden. Det hjälper till att återställa funktionen i muskler och lednära  strukturer. Liknar HVLA-manipulationstekniken men rörelsen är inom en leds fysiologiska rörelse barriär, det vill säga att inget ”knak” uppstår. 

 

Triggerpunktbehandling

Syftar till att få lokala muskelsammandragningar i muskelfibrer att slappna av. För att uppnå optimal funktion och smärtlindring använder jag mig av t ex muskelpressur, dry needling och stretchning, där syftet är att töja ut de påverkade muskelfibrerna och få muskeln att slappna av och ge området utmärkta möjligheter att läka.

Här kan du läsa mer om triggerpunktbehandling.

 

Dry needling

Akupunkturnålar sätts i triggerpunkter i syfte att bryta lokala muskelsammandragningar och få muskelfibrer att slappna av.