Diskbråck

Vad är diskbråck? 

Diskbråck förekommer oftare i vår ryggrad än vad många tror och vi kan gå omkring med en trasig disk utan att märka av det. Den vanligaste debutåldern är runt 30-50 årsåldern men det kan hända under hela livet, exempelvis genom trauma. 

Två personer sitter i ett rum hos en naprapat vid ett skrivbord och pratar med varandra.

Varför får man diskbråck? 

Degenerativa förändringar, eller åldersrelaterade förändringar, börjar ske i tidig ålder för våra diskar. Detta innebär att disken börjar tappa vätska och höjd. Om vi genom trauma, repetitiva rörelser eller ren och skär otur får små sprickbildningar i våra diskar, kan vätskan rinna ut och komma i kontakt med en nerv. Vanligast är att det sker långt ner i nacken eller ländryggen. Vid kontakt med nerver längst våra nedre ryggkotor kan ischiasnerven bli irriterad och vi får ischiasliknande besvär. Läs mer om det här! 

Vad är en disk?

Disken består av en mjuk kärna omlindad av fibrer som tillsammans bildar en stark broskskiva. Disken återfinns mellan våra ryggkotor och är till för att ta emot stötar, tillåta rörelse och undvika att ben mot ben kontakt sker. Vätskan i mitten av disken är ”neurotoxisk” vilket, lätt förklarat, innebär att en nerv blir irriterad och en skarp smärta uppträder vid kontakt med denna vätska. Även avdomningar, pirr och stick kan förekomma. Det finns andra diagnoser som ger liknande symtom, exempelvis ryggskott, falsk ischias med flera.

I vissa fall ger ett diskbråck inte någon smärta. Det beror till exempel på att vätskan som rinner ut INTE kommer i kontakt med en nerv.

Hur jag behandlar diskbråck

Jag kan genom en bra anamnes (sjukdomshistoria) och tester skilja på om det rör sig om ett diskbråck, ryggskott eller om det är någon annan struktur, exempelvis i en muskel, sena eller en led, som ger smärta.

Har du redan ett bekräftat diskbråck som ger nervsmärta med utstrålande värk från sätet och nedåt? Då finns det väldigt bra övningar och manuella behandlingsmetoder för att få ökad blodcirkulation till området. Detta kan hjälpa läkningen samt minska smärtan. På sidan Ryggskott kan du se video på övningar som är att rekommenderar.

Symtom vid diskbråck i nedre ländrygg

  • Utstrålande smärta och/eller domningar. Lokalisation varierar beroende på drabbad nerv. 
  • Smärta från säte ner till häl/fot. 
  • Svårt att hitta en avlastande position
  • Blir ofta värre vid långvariga statiska positioner. (Stå, sitta eller ligga i längre perioder)
  • Muskelvärk 
  • Du kan uppleva att det är svårt att säga exakt vart smärtan sitter.

Naturen har skapat oss för att kunna stå, gå och springa men att kroppen ger oss smärta om en disk går sönder så pass att vätskan inuti rinner ut och kommer i kontakt med en nerv, är en skyddsmekanism vi inte vill vara utan. Det är en signal från kroppen att vi måste ta det lugnt så att en läkning kan ske. Läkningstid för diskbråck är i de flesta fall cirka 4-6 veckor. Återkommande diskbråck förekommer och runt 2 procent får så svåra besvär att det kräver en operation.

Kontakta mig för mer information eller boka direkt här!

Avbokning ska göras senast 24h innan din avtalade tid.

Vid avbokning senare än 24h debiteras fullt pris.

Avbokning sker genom att kontakta mig på antingen mail eller telefon.