Ryggskott

Vad är ryggskott

De allra flesta av oss kommer någon gång under livet få ont i ryggen. 

Ryggskott är en form av ländryggssmärta som kommer plötsligt efter exempelvis ett tungt lyft eller en hastig rörelse. Stress, tung arbetsbelastning eller en pressad livssituation kan öka risken för att vi drabbas av ett ryggskott. Vanligtvis får vi svårt att röra på oss och ryggen hugger till vid annars normala rörelser. Musklerna kring det påverkade området krampar och vi kan hamna i en låst skyddsposition där ena höften skjuter ut åt ena hållet.

Behandling för ryggskott

Hos Supermauro kan du få hjälp med ditt ryggskott genom en personlig bedömning och undersökning utifrån dina symptom och sjukdomshistorik. Våra behandlingar syftar till att minska kramper i musklerna kring ryggen genom att behandla både de irriterade musklerna och omkringliggande strukturer. Ledmobilisering appliceras för att avlasta leder och öka rörligheten samt minska smärta.

Boka din tid här. 

Vad kan du göra själv?

När du har ryggskott kan det vara viktigt att undvika tunga lyft och belastningar på ryggen. Men trots smärtan är det också viktigt att fortsätta vara fysiskt aktiv. Promenader och lätta träningsövningar kan hjälpa till att mjuka upp och stärka musklerna i ryggen. Du kan också överväga att gå eller cykla till och från arbetet istället för att sitta still i bil eller kollektivtrafik. 

Det finns flera övningar för ryggskott. Prova dessa övningar i videon för att snabbt sätta igång lite rörelse i området. Följ instruktionerna noggrant: 

Symtom på ryggskott

Smärtan kommer från muskler, ledband, diskar eller leder mellan våra ryggkotor. Vart det gör ont kan variera från fall till fall. Det är vanligt att smärtan känns kring nedre delen av ryggen och ibland kan det stråla lätt ner mot skinkorna och/eller vidare ner till benen. Strålar det mer intensivt kan det istället vara besvär med ischas. 

Utöver smärtan upplever många även en stelhet i ryggen vid ryggskott. I början är det just smärtan som är mest påtaglig för att sen gå över till en stelhetskänsla långt ner i ryggen. 

Naprapat masserar en rygg

Snabbfakta: 

  • Ryggskott kan kommer plötsligt
  • En huggande smärta
  • Det kan stråla lätt ut mot en eller båda skinkorna och ner mot baksida lår
  • Stelhet är vanligt under ryggskott
  • Det varar från några dagar upp till c:a 3v
  • Ryggskott kan påverkas av stress, tunga lyft, dålig arbetsställning
  • Ryggskott är inte farligt

Kontakta mig för mer information eller boka direkt här!

Avbokning ska göras senast 24h innan din avtalade tid.

Vid avbokning senare än 24h debiteras fullt pris.

Avbokning sker genom att kontakta mig på antingen mail eller telefon.