Hälsporre – Symtom & Behandling

 

 

Vad är hälsporre?

Även kallad plantar fasciit, är ett överbelastningsbesvär som drabbar en stor sena på undersidan av foten, plantarfascian. Senan/bindvävsstråket står för en stor del av stabiliteten i foten och fungerar även som en stötdämpare vid gång och löpning. Personer som  tror de ha råkat ut för hälsporre får oftast en smärta som sitter under foten, framför hälen eller en smärta längst med hela senan. 

Varför uppstår det?

Hälsporre, eller besvär relaterade till området runt hälen, uppstår många gånger på grund av att man utfört en aktivitet för mycket, för ofta och börjat för fort. Foten hinner inte anpassa sig till den ökade belastningen och över tid kan en inflammation alternativt irritation uppstå. Framför allt där senan fäster in i benet.  Kroppen fungerar som en helhet och den bakomliggande orsaken kan finnas på en annan plats högre upp i “kedjan”. Till exempel kan ett knä eller en höft som förlorat sin rörlighet och ändrat sitt normala rörelsemönster ge besvär som uppstår på en annan plats i kroppen. Hälsporre, eller en överbelastad sena under foten, är en diagnos som oftast faller under den kategorin av besvär. 

Det finns olika nivåer av besvär beroende på hur länge man gått med smärtan och hur stor skadan är. Därför krävs en undersökning för att säkerställa rätt diagnos och behandling.

Vanliga symptom vid hälsporre

  • Morgon/vilosmärta
  • Brännande smärta
  • Ökad smärta ju mer du belastar senan under dagen
  • Hårt underlag gör det värre
  • Ont att stå, gå, springa pg a smärtan
  • Smärtan minskar om du vilar fötterna en kort stund
  • Ont under eller framför hälen

 

Behandling

För att kunna ge rätt behandling krävs en diagnostisering för vilken nivå av besvär din hälsporre är, detta för att kunna avgöra hur pass långtgående smärtan och skadan är.

Som legitimerad naprapat har jag kunskapen att undersöka, analysera och säkerställa diagnosen för att sedan sätta in rätt typ av behandling och träningsupplägg. Att träna upp styrka, balans och rörligheten i fötter, knän, höfter och bål är ett viktigt steg i behandlingen. Här krävs det en hel del hemarbete av dig som patient. Träningsupplägget och övningarna varierar beroende på din smärtnivå. Jag använder mig av stötvågsbehandling i kombination med träning, som är en effektiv metod mot hälsporre, läs mer här! (länk). 

För att bli av med dina besvär. Boka tid redan idag! 

Bild på smärtområde för hälsporre

Bild på smärtområde för hälsporre

KONTAKTA MIG FÖR MER INFORMATION ELLER BOKA DIREKT HÄR!

Avbokning ska göras senast 24h innan din avtalade tid.

Vid avbokning senare än 24h debiteras fullt pris.

Avbokning sker genom att kontakta mig på antingen mail eller telefon.